Rituální chléb

27. září 2014 v 11:33 | Daraija |  Lammas
Suroviny:
· Voda a ocet na potření
· Špetka tymiánu
· Špetka kmínu
· 2 č.l. soli
· 2 č.l. cukru
· 1 kostka droždí
· 500 g hladké mouky
· 3 dl vlažné vody
· 3 lžíce vlažného mléka

Postup:
Začneme přípravou kvásku. Do vlažného mléka nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Zatím si smícháme mouku s kořením a solí, přidáme kvásek a zalijeme směs vlažnou vodou. Vypracujeme hladké těsto tuhé konzistence a necháme hodinu kynout pod utěrkou.

Po vykynutí vytvarujeme jeden velký bochník, nebo dva menší pomocí navlhčených rukou. Dáme na plech a necháme ještě 20 minut kynout. Těsně před pečením potřeme chleba octovou vodou. Pečeme ho nejprve zprudka zhruba 5 minut (cca na 200 stupňů), poté teplotu snížíme (cca 180) a dopékáme ještě 30-45 minut. Je důležité po celou dobu pečení potírat octovou vodou, aby se nám vytvořila kůrka.


Pekly jsme ho na loňský Lammas a živě si vzpomínám, že byl výborný!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama