Yule poleno k snědku

22. prosince 2013 v 10:01 | Daraija |  Yule
Yule poleno je známá věc a mnozá z vás už si to své nejspíš spálili, nebo se na to chystají. Že je ovšem možné yule poleno také sníst, hned tak někdo neví... Já to nevěděla. Mrkající Našla jsem recept a naprosto mně nadchnul, proto jsem se rozhodla požádat google překladač a svůj starý slovník o pomoc a jeho české znění vám ukážu.

Budeme potřebovat:

Na těsto:
6 žloutků a 6 bílků (odděleně)
150 g krupicového cukru
50 g kakaa
1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze použít i jeden vanilkový cukr)
5 lžic moučkový cukr

Na náplň:
175 g hořké čkokolády (nasekané)
250 g moučkového cukru
225 g změklého másla
1 polévková lžíce vanilkového extraktu (poppřípadě dva až tři moučkové cukry, pak ale zmenšete příděl zbytku cukru)

Popstup:

Předehřejeme si troubu na 180 C. Ve velké míse vyšleháme bílky spolu s moučkovým cukrem do sněhu. V jiné míse rozšleháme žloutky s krupicovým cukrem, přidáme vanikový extrakt a kakao. Vše pečlivě smícháme. Poté pomalu a opatrně vmíháme sníh, postupujeme opatrně, aby byla zachávána lehkost a nadýchnost.
Na plech si položíme pečící papír. Dbáme na to, aby byl u krajů zvednutý a směs nám nevtekla pod něj. Na plech vlijeme těsto a rozprostřeme ho, aby zaplnilo celý plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Před další manipulací necháme těsto trochu vychladnout. Poté ho pomocí pečícího papíru zavineme do rolády. Buďtě opatrní, těsto má tendenci se lámat. Droblé ranky se pak zamaží polevou a nebudou vidět, ale roládu musí držet pohromadě. V přápadě nutnosti si pomoste čistou utěrkou.

Rozpusťně čokoládu ve vodní lázni či mikrovlnce, nechte mírně vychladnout (ne úplně) a vmíchejte do ní moučkový cukr. Budou se tvořit hrudky, je třeba pečlivě rozmíchat. přidejte změklé máslo (pozor nesmí být rozpuštěné!) a vanilkový extrakt. Zpracuzjte do hladkého krému.
Rozviňtě roládu (velmi opatrně!!) a potřete ji krémem, pro usnadnění můžete použít cukrážský pytlíček, i tak pak ale krém rozetřete. Nenanášejte příliš vekou vrstvu nápně, bude se vám to pak špatně rolovat. Část náplně si ponechejte na dozdobení rolády.
Roládu rolujeme opatrně pomocí pečícího papíru či utěrky. Měla by ležet spojem dole, aby se nerozvíjela.

Teď přichází fáze zdobení. Odkrojíme si kousek rolády (tři čtyři centimetry silný a pomocí náplně ho přilepíme k boku rolády jako větvičku. Roládu potřeme zbylým krémem, který pomocí vidličky nastylizujeme do podoby kůry (uděláme tam rýhy) a na přední straně letokruhy.

Necháme stuhnout a máme hotovo! Roláda by měla tuhnout den až dva, takže ji nezapomeňte udělat z předstihu!

YULE LOG
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Limonáda . Limonáda . | Web | 22. prosince 2013 v 10:20 | Reagovat

To musí bejt moc dobré ! :))

2 Flora Flora | Web | 27. prosince 2014 v 10:48 | Reagovat

To musím upéct na příští Yule, ostatní budou nadšení!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama